Släkt- & soldatforskning

och mycket om Roslagen

Släkten Palmquist i Amerika.

DE ALLRA FLESTA UPPGIFTERNA nedan kommer från Mrs. Olive Palmquist, Kewanee, Illinois, USA, i januari/februari 2004. Krönikan har kompletterats med senare kända fakta av Roland Palmquist. 

Föräldrarna

Carl Mauritz Palmquist (Munter), varfödd 1881 i Ockelbo socken i Gästrikland, och dog 1949 i Kewanee, Illinois, USA.   

Carl emigrerade från Sverige år 1901. Han reste från Liverpool med den tremastade ångaren "Oceanic"  - med plats för 1 700 passagerare - och ankom till Ellis Island i New York den 10 oktober 1901. Han hade sällskap med svågern Anders Backsell och en dam som hette Kristina Östlund, alla från Ockelbo. I skeppslistan står också, att han reste under namnet Karl Munter och var 20 år. Hans destination i USA var Kewanee, Illinois. Han bosatte sig också i Kewanee,  där hans syster Margaret (Margareta)redan bodde. Hon hade valt efternamnet Olson, men gifte sig med en man som hette Anders Becksell, men de hade troligen inga barn. Man vet ingenting om Mr. Becksell – han sysslade dock med ugnar.  

Carls far, soldaten Olof Olofsson Munter i Ockelbo, ”fick lov att gå in i den svenska armén”. Sedan – av någon anledning – när Carl kom till USA, så valde han i stället namnet Palmquist som efternamn (bröderna Jonas och Per Alfred – Rolands farfar – bytte också till namnet Palmqvist, medan äldsta brodern Olof tog namnet Eklund).   

Carl  reste tillbaka hem till Sverige 1904 och hämtade ”Ellen” (Elin enligt kyrkboken) Anna Gustava Bergman, som han tog med sig till Illinois. Ellen bodde i byn Mörtebo, Ockelbo, varifrån Carl också kom. Ellen ankom till Ellis Island den 18 september 1904 från Liverpool med fartyget "S/S Arabic", som avseglat från Liverpool. Hon var då 23 år och hade 15 dollar på fickan och en biljett för fortsatt färd till Kewanee, Illinois, enligt skeppslistan.  Fartyget blev för övrigt sänkt av en tysk ubåt år 1915.

Carl jobbade i gjuteriet hos Walworth Co, som tillverkade ventiler och maskindelar. Carl och makan Ellen fick tio barn. År 1940 blev Carl sjuk (Alzheimers sjukdom) och tvingades bli placerad på ett sjukhem.

   Alla Palmquist-pojkarna var långa till växten, utom Harold, som var kortväxt liksom sin far Carl.

  

Ellen och Carl Palmquist på en mycket gryning bild. T.h. Ellen fotograferad av okänd fotograf från Holmsveden strax innan hon reste till Amerika och till höger Carl som ung pojke (1891?).

Hustrun Ellen Bergman var född den 26 maj 1881 och dog den 22 januari 1971. Hon kom liksom maken från Mörtebo, Ockelbo socken i Gästrikland och var dotter till bonden Hans Bergman, född 1859 och dennes hustru, skollärarinnan Anna Kristina Åsenlund, född 1856.  

När Ellen anlände till USA var det via Ellis Island. Tulltjänstemännen där lät henne passera utan närmare granskning. De sade att hon var lång och såg stark ut.   Hon var längre än sin make och en hårt arbetande och stark kvinna. Carl och Ellen gifte sig den 19 november 1904 varefter hon födde barnen under en tjugoårsperiod. Hon levde sina sista fyra år på ett ålderdomshem.

 

Ett foto troligen från 1930-talet. Carl och Ellen Bergman med några av sina barn och barnbarn utanför sitt hus på adressen 510 May Street i Kewanee, Illinois. Bilden har jag fått från Magnus Jonsson i Gävle som hittade den i gömmorna i sin familjs hus i Mörtebo, Ockelbo.

Första barnet

Ester (Palmquist) Pearson, född 1905, död 1936. Paret hade inga barn. Jag kände inte henne eller hennes make. Hon dödades av skadorna från ett gevärsskott (hagelgevär = ”shot gun”). Inom familjen trodde man att hennes make sköt henne därför att hon var så rädd för skjutvapen.   Man har berättat för mig att Ester och hennes make kom hem till Kewanee från Alta, Illinois, där de bodde och att de stannade några dagar varje gång hemma hos hennes föräldrar. 

 

 Ett hagelgevär ändade tragiskt Esters Palmquist Pearsons liv.                  

Andra barnet

Ellen (Palmquist) Dennis, född den 3 mars 1907, död den 9 december 1992. Först gifte hon sig med Oscar Dobbels och fick två söner, Robert Dobbels, född 1930 och Lewis Dobbels, född den 21 oktober 1932.   

Ellen fick senare skilsmässa och gifte om sig med Clifford Dennis, född den 4 mars (okänt år), död den 24 juli 1988 i en hjärtattack. Han arbetade på en brädgård.   

Ellen behövde vård så hon bodde på ett ålderdomshem och dog där. Ellen och Clifford är begravda på en gravplats söder om Kewanee.  

När min son Gary tog examen från Highschool 1958 så gick han och Ellens son Robert vidare till Military College i Decatur, Illinois, för att studera där i två år.De bodde hos en begravningsentreprenör där och arbetade extra med att ta hand om lik. Sedan förflyttades de till Tampa, Arizona, och var där i två år, också där vid en begravningsbyrå. Efter att de hade tagit sina examina anställdes de av amerikanska armén. Gary jobbade där i 26 år och Robert cirka fem år längre.  

Robert och hans fru bor i Florida. Han har fyra barn, en pojke och tre flickor. Några av dem är adopterade – jag vet inte riktigt men minst två av dem.   Lewis har två pojkar, William Dobbels och Patrick Dobbels. Lewis var anställd hos John Deere Planter Works i Rock Island, Illinois. Han pendlade tillsammans med andra män från Kewanee varje dag.   

Han skilde sig från sin fru när pojkarna var 5 resp. 7 år gamla och bodde därefter hos Ellen och Clifford Dennis. Lewis gifte aldrig om sig. Pojkarnas mor dog år 2000 cirka.  

William bor på en gård och har två flickor och en pojke. En av flickorna har en dotter den andra har en son och en dotter. Patrick bor i Florida men har aldrig gift sig. 

Tredje barnet

Carl O. Palmquist, född den 2 juni 1909, död den 8 augusti 1993. Han gifte sig med Leona Hudson, född den 19 mars 1910, död den 26 februari 1999. Paret hade inga barn.   

De bodde i Peoria, Illinois, ett tag men flyttade sedan till Rock Island, Illinois, där han arbetade för Bear Manufactoring Co., som tillverkar maskindelar. År 1990 kunde de inte längre reda sig själva så de flyttade in i ett äldreboende. De dog där. 

Fjärde barnet

Clarence Palmquist, född den 7 april 1911, död den 7 augusti 1963. Clarence fick tbc när han var ungefär 25 år gammal. Han vistades på ett sanatorium under flera år. Han blev frisk och fick arbete i en juvelerarebutik. Han gifte sig den 26 juli 1958 med Rose Thorpe, (född i juni 1909, död den 16 januari 1966) då han var 47 år. Han träffade Rose på sanatoriet och de blev förälskade. De hade inga barn.   

De bodde ihop med hennes mor i Rock Island och var väldigt lyckliga. Hennes mor var mycket snäll mot dem. Rose hade arbete som stenograf. Clarence och Rose är begravda i Rock Island Memorial Park Cemetery, 4205 – 30th Rock Island, Illinois.  

Femte barnet

Elsie (Palmquist) Bergstrom, född den 1 januari 1913, död 1999. Hon gifte sig med Arthur Bergstrom, (född den 29 april 1905, död den 8 mars 1995), på nyårsdagen 1934, samma dag som Elsie själv fyllde 21 år. Arthur hade anor från Värmland i Sverige.

De fick två söner och en dotter, David(född 1934), Daniel (”Dan” född 1936)och Christine (född 1949).   

Arthur arbetade för Caterpillar Co. i många år. Jag vet inte vad han gjorde, men bolaget tillverkar tunga vägmaskiner. Art och Elsie bodde i Peoria, Illinois. De ligger begravda i Swan Lake Cemetery i Peoria, Illinois.  

David gifte sig med en flicka som heter Billie, tror jag, men de skilde sig fast de är fortfarande vänner. Båda bodde i staten Washington och båda var anställda vid USA: s flotta – det var där de träffades.  

Daniel gifte sig med Shirley och de bor i Peoria, Illinois. De har en son – Stephen – och två döttrar, Dawnoch Deborah. Stephen bor hemma – han är lite efterbliven. Deborah gifte sig med Mark Borland och de har Brad, 16 år, Shayna, 13 år och Brett, 11 år. Deborah och Mark är missionärer och bodde därför i Columbia, Sydamerika, i många år, men nu är de i Florida för att få instruktioner inför deras nästa uppdrag.   Dawn gifte sig med Joel Feucht och de har Caleb, 13 år, Weston, 9 år, och Maria, 6 år. Joel arbetar för Caterpillar Co. och bor tillfälligt i England sedan i september 2003, där Joel arbetar för ett företag som Caterpillar har köpt upp.   Christine gifte sig med James Ommen och de har barnen Steve, Regina, Reneé, Rebekah, Nathanaeloch Justin. De hade också en baby som dog direkt efter födelsen. Jim (James) arbetar också för Caterpillar Co. Inget av barnen är gifta ännu. Familjen bor i Peoria, Illinois. 

   

Dan Bergström (RP:s tremänning), hans hustru Shirley och deras barn Dawn och Stephen, vilka  besökt mig i Stockholm, liksom Dawns make Joel Feucht och barnen Caleb, Maria och Weston.

  

Sjätte barnet

Walter Manfred Palmquist, född den 24 maj 1915, död den 13 januari 1998. Han gifte sig med Olive E. Mees (född den 20 september 1919 – och är alltså den kvinna som har berättat allt det här.) Vi har en son, Gary Alan Palmquist (född den 13 juni 1940).  

Walter arbetade vid Walworth Valve & Fittings Co. i hela 45 år och pensionerades i maj 1977. Han ligger begravd i Pleasant View Cemetery, Kewanee, Illinois.   

Sedan Gary hade tagit sin examen blev han genast anställd av den amerikanska staten och flyttade till Los Angeles. Efter ett antal år skickades Gary till Washington D.C. och hans nya jobb tog honom till Tunisien, Italien, Tyskland (då jag tror att han hälsade på min syster Naemi i Solna, RP:s anm.), Fidji, Dominikanska Republiken, Bogota och Thailand. Han pensionerades efter 26 år och han bor fortfarande i Washington D. C.  

Han har en dotter, Lanette, 36 år gammal (född den 22 december 1968) och hon har aldrig gift sig.  Gary var gift med Florence, men fick skilsmässa 1973. Han gifte aldrig om sig, vilket inte heller hon gjorde. Florence flyttade till Massachusetts och bodde nära sina föräldrar där.

Lanette arbetar för The National Institute of Health (”Nationella Hälsoinstitutet”) i Bethesda, Maryland. Hon bor i Washington, nära sin far.

 

Walter Palmquist, hustrun Olive (båda i yngre dagar) samt sonen Gary.

Sjunde och åttonde barnen

Harold Palmquist och Albert Palmquist, tvillingar, födda den 6 oktober 1917. Harold dog redan den 13 januari 1918 och är begravd i Buda Cemetery, Illinois, med en liten cementsten på graven med initialerna ”HP”. Familjen bodde i Buda då, på en gård – men jag vet inte när de flyttade dit eller hur länge de bodde där.   Tvillingen Albert bor på ett sjukhem i Lewistown, Illinois, det är cirka 79 miles (130 km) härifrån Kewanee. När Hans levde brukade han, Delores och jag åka och hälsa på honom ibland. Albert kände fortfarande igen oss då.   Han var trög i skolan men fick ändå gå vidare till nästa klass, men han ändå mycket klyftig, trots att han aldrig fick någon egentlig utbildning. Han kommer att begravas i Kewanee intill sin far och mor i Pleasant View Cemetery. (Av allt att döma var Albert aldrig gift eller hade några barn. RP:s anm.) 

Albert Palmquist på en bild från 2003.

Nionde barnet

Harold Holmfred Palmquist, född den 5 september 1919, död den 28 augusti 1973. (Precis som här i Sverige döpte man på den tiden gärna nästa barn i kullen efter ett avlidet syskon. RP: s anm.)  

Harold gifte sig med Dorothy Swindle från Wise, Virginia. Båda var anställda av armén. De fick en son, Harold Douglas Palmquist (kallad Doug), född 1946-07-30 och som jobbar med fiskodling i Carbondale, Illinois. Han bor där med sin tredje fru, med vilken han inte har några barn.   

I första äktenskapet har Duog en son liksom också i det andra. Jag vet ingenting om Douglas pojkar. (Se dock bildtexten nedan.) Han har alltså två söner, vilka också har varsin son, och de är de enda fem manliga i hela släkten som bär namnet Palmquist. Dorothy hade redan ett barn som heter Dossy och som var sex år gammal när Harold och hon gifte sig. De skilde sig när Douglas (Doug) var ungefär 6 månader gammal. Harold tog med sig Doug och kom hem till Kewanee och bodde här hos sin mor Ellen.   

   

Doug Palmquist (min tremänning) hans son Aaron Palmquist med nyfödde Hayden och till höger Dougs sonsöner Zack Palmquist, 5½ år, och Hayden Palmquist,19 månader (2007).

År 1960 gifte Harold om sig med Joyce Maring – de fick aldrig några barn. Harold var chef för en brädgård tills han fick ändtarmscancer och avled. Harold är begravd i Pleasant View Cemetery, Kewanee, Illinios.    

Tionde barnet

Hans Peter Palmquist, född den 22 januari 1924, död den 21 november 2001. Han var det enda av alla barnen som föddes på sjukhus.   

Hans gifte sig med Delores Krumtinger den 20 oktober 1951. De flyttade till Los Angeles, Kalifornien, år 1952 och adopterade en liten flicka som heter Karen och som bor i Houston, Texas. Hans hade prostatacancer i tio år och dog dagen för Tacksägelsedagen den 21 november 2001.  

Karen gifte sig ung, men äktenskapet varade inte länge förrän det blev skilsmässa. Sedan gifte hon om sig med en man som heter Landrum i efternamn och fick en dotter – Jessica – som i år går första året på college. Hon skilde sig igen och gifte sig med en man som hette Lerry i efternamn. Hon fick en son som heter Zachary och som är 11 år nu. Återigen skilde hon sig och gifte om sig med en man som heter Trumper i efternamn.   

Karen är sjuksköterska och arbetar på canceravdelningen på ett stort sjukhus i Houston, Texas.    

Kommentarer:

Jag har fått en del små följebrev från Olive Palmquist, när hon har skickat sina olika redogörelser. Med tanke på att hon blir 85 år i höst, måste man säga att hon har det mesta mycket klart för sig. Att läsa hennes handstil har däremot inte varit helt lätt alla gånger, så en del uppgifter kan ha misstolkats av mig.   

I ett brev skrev hon:  ”Jag hoppas att du kan läsa vad jag har skrivit. Mina tankar flög iväg så hastigt, att jag hade svårt att hinna med att skriva ner allt jag kom på.”   

Av allt det hon har berättat framgick att det bara var Albert (barn nummer 8) i syskonskaran som fortfarande var vid liv ( han avled ett par år senare).   

Hon har också fullföljt sitt löfte i sitt första brev till mig, då hon skrev: ”Jag ska försöka dra mig till minnes allt man har berättat för mig om familjen Palmquist.” Det är en intressant släktkrönika, som hon har beskrivit. Hon avslöjade också att hon kontrollerade en del fakta genom att gå till kyrkogårdarna och läsa namn och olika data på gravstenarna. 

  

Tremänningarna Dan Bergstrom, Peoria, Illinois, och Roland Palmquist, Bergshamra vid ett soligt besök på Skansen i Stockholm påsken 2004. 

2004-02-26 - med kompletteringar år 2007/RP

----------------

Närmaste släktingen finns i Colorado

Min systerdotter Nadja, född och uppväxt i Bålsta norr om Stockholm, är min allra närmaste släkting i USA. Hon är dotter till min bortgångna syster Naemi (1943-1982) och hennes man Hans Törling.

     Jag avstår av integritetsskäl att visa söta Nadja i bild, men tar med en bild på en av hennes fina hundar.

Detta ingår i hemsidan http://www.paroll.dinstudio.se