Släkt- & soldatforskning

och mycket om Roslagen

En del av det jag har publicerat...

HÄR PRESENTERAS EN DEL av mina skriverier, som publicerats under åren.

Barn-och ungdomsboken om Zigge & Fille var mitt bidrag i en manustävling, som Bokförlaget Opal arrangerade. Jag fick inget av de tre priserna, men istället gav man ut mitt bidrag, vilket förstås gladde mig.

Barn/ungdom och högteknologi kan tyckas vara en udda kombination, men det blev en bra historia, tycker jag. Det går att köpa boken i bokhandeln, kanske som present eller julklapp till barn i åldern 8 till 13 år, eller också beställer man den via nätet från adlibris.com (49 kr), cdon.com (49 kr) eller bokus (53 kr). En garanterat spännande och prisbillig present till yngre som gillar att läsa.


 
Zigge och Fille är tvillingar. En dag kommer magistern in i deras klass
och viftar med ett långt fax.
     –Tystnad! ropar han och efter en stund kan han berätta att faxet är från Försvarsdepartementet i regeringen. De söker efter en pojke eller flicka som kan hjälpa till med en mycket viktig sak. Eller rättare sagt hjälpa USA med att lösa deras problem med en rymdstation.
     USA:s rymdflygstyrelse letar över hela världen efter en mycket speciell flicka eller pojke; som inte är för lång, högst 145 cm, men inte heller för liten och inte för kraftig men mycket stark. Han eller hon måste ha mycket bra syn, kunna hålla andan i minst 90 sekunder och dessutom vara vänsterhänt.
     Magistern tittar skarpt på Zigge, som blir blodröd om öronen. Alla förstår att beskrivningen bara stämmer på just Zigge.
     –Kan du följa med mig till rektorn, säger magistern…
Boken har ett flertal fina illustrationer av tecknaren Ola Nyberg.

 

Titel:

Zigge & Fille och den blå rymden

Författare: Roland Palmquist
Utgiven av: Bokförlaget Opal AB
Illustrationer: av Ola Nyberg
Sidantal: 53

Format:

22 cm
Bindning: Inbunden
Utgivningsår: Januari 1996
Boktyp: Börja läsa
ISBN: 9789172707931

 


 

En märklig präst i Norrtälje 

 

Den här sorglustiga berättelsen (se länken nedan) presenterade jag i Radio Roslagen 2007 och den har också funnits med i Norrtälje Släktforskarförenings medlemstidning "Anbladet".  Läs om hur det kunde gå till i lilla Norrtälje i slutet av 1700-talet. Det finns också ett par andra "prästerliga" noteringar med, vilka jag hittade i en bok av konstnären Gunnar Brusewitz.

Länk till "Norrtäljeprästen som ville bötfälla festandet…"

 

 


 

Novell av kortaste slag 

Det är inte varje dag man får vara med i DN. "Sexnovellen" på Namn o Nytt låter suspekt, men det handlade om att skriva en s.k. novell genom att använda högst sex ord. Jag skrev en novell om energisparandet i tidigaste tid och den kom med den 2 april 2008 - alltså inte första april.

 


 

Varifrån kommer våra idrottsord?

Etymologisk betraktelse över en del ord i idrottsvärlden.

Den här artikeln plublicerades i Norrtelje Tidning för ett antal år sedan.

Den som gillar att få veta hur det kommer sig, att det heter just "brottning" eller "tennis" hittar förklaringar i artikeln, som granskar ett stort antal ord från sportens underbara värld.

Länk till artikeln.


 

Historier med spöklikt innehåll ...

Under åren har jag samlat på mig en mängd spökhistorier från Roslagen och har nu ett bokmanus liggande till en antologi med 40 historier. Hittills har jag tyvärr inte lyckats hitta något förlag, som åtar sig att ge ut samlingen. (Tips om lämpligt förlag mottages tacksamt.)

En del av historierna har jag i alla fall haft möjlighet att berätta i Radio Roslagen. Via länken nedan hittar man några historier från skilda epoker.

Länk till spökhistorier.

Länk till ordförklaringar - spöken.


 

Hundraårig spådom om vår tid

Inför millennieskiftet publicerades i Norrtelje Tidning den artikel jag skrev om en amerikansk "vetenskaplig spåman". Innehållet är fortfarande aktuellt.

Länk till artikeln.


 

Faktiskt: (OS)-Guldmedalj till grundaren

av denna sajt!!!

Klicka här: Länk till det officiella beviset

Klicka här: Länk till förstoring av beviset


 

Borde Norrtälje kommun platsa i

"Guinness Rekordbok"?

Sedan 1948 har Norrtälje kommun planerat och planerat och planerat för det som kallas Västra vägen - en förbifart utanför Norrtälje centralort, vilken skulle underlätta alldeles oerhört mycket för all trafik till och genom/förbi den lilla staden. I 60 år har man alltså hållit på med planeringen! Är det ett rekord?

     Till en lokalrevy för något år sedan skrev jag en ballad som framfördes av revyknuttarna i Norrtälje. Om du klickar på länken nedan kan du läsa (eller sjunga) min något ironiska text. Fast framförandet hjälpte uppenbarligen föga. Kanske kan de barn, som föds i det här årtiondet, ha sin Västra vägen när de blir pensionerade. Själv hann jag inte få någon glädje av vägen...

Länk till balladen om Västra vägen


  

I Norrtelje Tidning, november 2008. 

Länk till tydligare bild på "björnen"

 


 


En helsida i lokaltidningen (Norrtelje Tidning) i början av januari 2010 blev det om min släktforskning. Man gör vad man kan för att sprida budskapet och fler och fler börjar också forska i sina rötter. Programmen i Sveriges Television om när kändisar får sin släkt utforskad har säkert hjälpt till.

 


 

Ny bok om byarna Mora och Mörtsunda

 

 

 

Boken - utgiven 2014 - har tillkommit tack vare ett givande samarbete mellan en handfull intresserade människor från våra byar. Vi har inriktat oss på historiska händelser och kompletterat med ett stort antal fotografier (fast mest då från 1900-talet av uppenbara skäl). För egen del har jag bidragit med cirka 60 % av det textmässiga i boken.

     De 130 sidorna (A4-format) presenterar skrönor, sägner och sanningar från 1500-talet fram till mitten av 1900-talet. Vi har fått mycket god kritik från allmänheten för det innehåll vi lyckats skapa. Föräljningen av boken har fungerat över förväntan.

     Utgivare är Länna Hembygdsförening, vilken också tillgodogör sig allt överskott från försäljningen. Man kan via föreningens hemsida köpa boken genom att gå in på www.lhbf.se (klicka). Priset är 180 SEK.

 

Detta ingår i hemsidan http://www.paroll.dinstudio.se