Släkt- & soldatforskning

och mycket om Roslagen

De fyra ogifta bröderna i Morastugan

I LÄNNA HEMBYGDSFÖRENINGS BOK "Mora och Mörtsunda - två byar i Länna i Roslagen", utgiven 2014har jag bidragit med en uppsats om den fyra något annorlunda bröderna som skötte gården en tid. Jag hade förstås god hjälp av syskonen Rune Johansson i Mora och nu bortgångna Karin Ohlsson i Hästängen, vilka har egna minnen av de originella bröderna.

Rune Johansson (ovan), född 1924, fick omkring 1929 den elegant snidade hästen med kärra och körsven. Det var alltså när Rune Johansson bara var liten pojke. Herman, en av de fyra bröderna i Morastugan, var den som svarade för skapandet och den mannen var utan tvekan en riktigt duktig konstnärstalang. (Foto: R. Palmquist)

 

Så här ser den ut, den fina hästen med blåmålad vagn och körrsven.  En av de fyra bröderna i Mora-stugan, Herman, måste ha lagt ner avsevärd tid på att snida den vackra skapelsen och som han sedan skänkte till en av de dåvarande småpojkarna i Mora by. (Foto: R. Palmquist)

Här ett exempel på de tak- och väggmålningar som bevarats i Morastugan. Det är förmodligen de fyra brödernas ovilja till ordnat arbete som gjort att tak och väggar aldrig restaurerades, vilket annars ofta skedde och liknande väggmålningar målades över. (Foto R. Palmquist.)

Länk: De fyra ogifta bröderna i Morastugan