Släkt- & soldatforskning

och mycket om Roslagen

F Å G L A R   -   "Tomtskådning" i Roslagen

Den vanliga skatan (Pica pica) är en av favoriterna. Den är opportunist, som tar varje chans att komma över något ätbart. Jag har också en konstnärlig vindflöjel på hustaket i form av en  prydlig skata.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JAG KAN INTE räkna mig som amatör-ornitolog (fågelskådare) i egentlig mening, men s.k. tomtskådning har jag sysslat med sedan jag för 17 år sedan flyttade till Mora by i Bergshamra, cirka 15 km söder om Norrtälje.

      "Alla spontant uppträdande fåglar som identifieras när man har båda fötterna innanför tomtens gränser räknas. Det är med andra ord fritt fram att klättra upp i träd, på stegar och på tak så länge det inledande kravet är uppfyllt. Ett viktigt konstaterande är att den observerade fågeln ej behöver befinna sig innanför tomtens gränser. Den rutinerade tomt-skådaren utvecklar därför ofta en god färdighet i att artbestämma  fåglar på långt håll innanför tomtens gränser. En tubkikare med 20-60x zoom-okular kan dock göra underverk."

Så står det i reglerna för "Riks-mästerskapet i tomtskådning", som jag inte deltar i, men det förklarar denna trevliga hobby. Själv bor jag mitt emellan två vikar av Östersjön, 

Koltrasten (Turdus merula) fanns några få av på vår tomt i början, men nui kan man se ända upp emot ett 30-tal på en gång sommartid tack vare flitig vintermatning.


    

 

 

 

 

 alltså vid den före detta stranden till sundet mellan vikarna som grundades upp vid vikingatidens slut. Det gör att jag emellanåt kan se en hel mängd olika sjöfåglar som förflyttar sig mellan vikarna. Många kan jag förstås inte identifiera, men de fåglar jag är säker på hittar du i listan på nästa sida.

     Totalt är jag nu uppe i 106 arter, vilket inte lär imponera på experterna, men jag tycker det är spännande när det någon gång dyker upp en art som jag inte har noterat tidigare. Fuska kan man inte gärna göra, det vore ungefär som att smygtitta på korten när man lägger patiens.

Klicka på "Ornitologi - Min fågellista" till vänster så ser du hela listan inklusive de latinska namnen.

November 2012

Roland Palmquist text

 

Detta ingår i hemsidan http://www.paroll.dinstudio.se